Schoolverlichting
Een programma voor leerlingen en docenten van zowel basis- als middelbaar onderwijs

even bewaren dit stukje tekst:

Om die nuchtere en tegelijkertijd magische kennis bij kinderen te krijgen en een andere vibe het onderwijssysteem in te brengen, hebben we leerkrachten nodig. En man man, wat gun ik het ons lerarenvolkje (yes I'm one of them) om na een dag lesgeven opgeladen weer naar huis te gaan. Om on(der)wijs veel plezier in je werk te ervaren en om met leerlingen te leren in een prettige sfeer. Waarbij beiden lekker leven, leren en werken. Win win! En dat is mooi genoeg om écht waar te zijn. Benieuwd naar de inhoud en de aanpak? Scroll, klik en kijk lekker door de site en vergeet ook niet een kijkje te nemen op het Instagram account @suiver.nl 

Een programma om met een minimale tijdsinvestering zowel kinderen als leerkrachten te begeleiden en te inspireren om de instrumenten van yoga, meditatie en mindfulness op een veilige manier in de klas te kunnen toepassen. Zowel yoga als meditatie hebben het zweverige imago inmiddels van zich afgeschud door de wetenschappelijk bewezen voordelen.

 

We doen (stilte-)oefeningen, passend bij de doelgroep, om te ontdekken dat er in jezelf altijd een stille plek is waar je naartoe kunt gaan. Behalve een positieve invloed op prestaties van leerlingen en docenten zal het vooral van waarde zijn voor het algehele welzijn van het kind en een fijne en veilige sfeer in de groep bevorderen. 


Soms denken leerkrachten dat het uitvoeren hiervan een grote tijdsinvestering is. Kostbare tijd die je niet kunt missen. Maar eenmaal aangeleerd ontstaat in enkele minuten rust in de groep, is er meer betrokkenheid en concentratie en hebben kinderen weer de ruimte om de stof tot zich te nemen. Betrokken kinderen die zich met een open mind kunnen concentreren, geven de leerkracht rust en ruimte. Je besteedt er tijd aan om juist tijd te krijgen. Dit blijkt ook uit de pilots die de afgelopen twee jaar zijn uitgevoerd. 

 

Ik zal gedurende zes weken een half uur per week les komen geven in de klas, aan de leerlingen én de leerkracht. Het programma is opgedeeld in zes thema’s, te weten: aandacht, emoties (gedachten en lichaam), liefde, zelfvertrouwen (angst), samenwerken (verbinding) en dankbaarheid.  Om een indruk te krijgen van een schoolverlichtingsles en de ervaringen van een deelnemend schoolbestuur, leerkrachten, ouders en kinderen, nodig ik je uit om de volgende video te bekijken. 


Schoolverlichting XL
Programma voor leerlingen en docenten 

De basis is Schoolverlichting zoals hierboven beschreven staat. Het programma wordt uitgebreid met: extra yoga lessen, een module over voeding, beweging & ons brein en een module over lichaamsintelligentie & emoties.  Daarnaast zullen de zes thema’s uitgebreider behandeld worden. Er wordt aandacht besteed aan praktische handvatten en de wetenschappelijke onderbouwing. Voor docenten is er meer ruimte voor vragen en begeleiding. Zodat de aanpak, los van de thema’s, het hele jaar door in de dagelijkse lespraktijk geïntegreerd kan worden.


Inspiratiedag
Voor docenten

Een dag vol inspiratie op spiritueel vlak met wetenschappelijke onderbouwing. Hoe kunnen we onze emoties, lichaam en gedachten beheersen, i.p.v. andersom? Wat vertelt mijn lichaam me? Is er een directe connectie tussen jouw welzijn en de klas? Wat doet aandacht en aandachtstraining als meditatie, mindfulness en yoga met ons brein? Wie ben jij als leerkracht, wie wil je zijn en hoe kun je dat vormgeven binnen het huidige onderwijssysteem? Je krijgt praktische handvatten om direct invloed uit te oefenen op de sfeer in de klas en meer helderheid, positiviteit en plezier in je dag te ervaren. We wisselen af met  yoga oefeningen, meditatie en mindfullness.
Ook voeding, de werking van ons brein en de wisselwerking tussen die twee komen aan bod. Ondersteund door een heerlijke lunch, zónder middagdip. En er is ruimte voor vragen en om te sparren over tricky moments, die praktijkmomentjes waarvan je denkt “hoe dan?!” 

Een dag waarna je opgeladen, verbonden, wellicht geraakt en zeker geïnspireerd tot licht en zuiver onderwijs naar huis gaat.

*Deze dag kan voor het hele team of voor een groep vanaf minimaal vier personen georganiseerd worden. De groep kan bestaan uit docenten van dezelfde school maar ook van verschillende scholen.


Suiver steuntje in de rug
Docentbegeleiding

Een traject op maat voor zowel beginnende als ervaren docenten.
Soms is het heerlijk om wat ondersteuning te krijgen. We behandelen onderwerpen en vragen als: Wie ben jij als docent en wie wil je zijn? Prioriteiten stellen. Omgaan met druk. Klassenmanagement dat bij jou past. Blootleggen van knel- en krachtpunten. 

Je wordt niet begeleid in hoe je beter kunt scoren op alle docent-competenties, maar des te meer in hoe je jouw authenticiteit kunt vinden en in kunt zetten in de klas.
Deze begeleiding zal dan ook  zowel praktische down-to-earth handvatten bieden als tools voor een reis tot persoonlijke ontwikkeling en heeft daarmee een ontwikkeling van jou als leerkracht tot gevolg.

Bij een beginnende docent zal het traject bijdragen aan een gegronde en krachtige start. 
Ik werk bij voorkeur samen met een (ervaren) collega in school die kan aanvullen bij alle praktische zaken en het reilen en zeilen binnen de school.

*Dit traject kan zeker een aanvulling zijn op al bestaande docentbegeleiding.


Kinderyoga & -meditatie 
Module voor kinderen 

Deze module kan apart gegeven worden, maar is ook heel goed te combineren met Schoolverlichting en/of de modules lichaamsintelligentie en voeding.  Meer informatie over deze module vind je onder het kopje kinderen.


Lichaamsintelligentie
Module voor kinderen

Deze module kan apart gegeven worden, maar is ook heel goed te combineren met Schoolverlichting en/of de modules Kinderyoga & -meditatie en voeding.  Meer informatie over deze module vind je onder het kopje kinderen.


Verrukkelijk Vegan
Module voor kinderen

Tijdens deze module leren kinderen:

- wat écht gezond voor je is (we behandelen ook de instinkers)
- wat het verschil is tussen vega en vegan. 
- wat voeding met je hersenen doet 
- waarom vegan voeding goed is voor de wereld én voor jou 
- een vegan gerechtje maken én proeven

Deze module kan apart gegeven worden, maar is ook heel goed te combineren met Schoolverlichting en/of de modules Kinderyoga & -meditatie en Lichaamsintelligentie. Ook beschikbaar voor volwassenen.